Ana sayfa Haber Ruh Sağlığı

Ruh Sağlığı

65
0
PAYLAŞ

COVİD-19 SÜRECİN DE RUH SAĞLIĞI

AYDIN-GÜNCEL HABER TV. (Hüseyin Çetinkaya)-Dünya Psiko-Onkoloji Birliği yönetim kurulu üyesi ve Psiko-Onkologlar Derneği Kurucu Başkanı Ozan Bahçivan, The American College, Psikoloji Departmanı’nın interaktif platform üzerinden düzenlediği “Bir ruh sağlığı çalışma alanı olarak Psiko-Onkoloji (kanser psikolojisi)” konulu toplantıya katıldı.

Türkiye’deki Psiko-Onkoloji Derneğinin İzmir Temsilciliğini de yürüten Bahçivan, Avustralya’da Psikoloji lisansını tamamladıktan sonra yüksek lisansını Sağlık Psikolojisi alanında yaparak Psiko-Onkoloji üzerine İngiltere’de uzmanlaştığını ve İspanya’da da Sağlık ve Klinik Psikoloji Doktora programına devam ettiğini ifade etti.

İzmir’de bulunan kurucusu olduğu Psiko-Onkologlar Derneğinin Ocak 2020’de kurulduğunu belirten Bahçivan, derneği, kanser hastaları ve hasta yakınlarının ruh sağlıklarıyla ilgilenen sağlık çalışanların mesleki dayanışma amacı ile kurulduğunu ve henüz çok yeni olmasına rağmen, kurulduğu günden bu zamana kadar birçok uluslararası organizasyonda Türkiye’yi temsil ettiğini belirtti.

Bahçivan, Hindistan’da bulunan The American College’ın psikoloji departmanı tarafından interaktif platform üzerinden düzenlenen Ruh Sağlığı webinarlarına “Bir Ruh Sağlığı Çalışma alanı olarak Psiko-Onkoloji (kanser psikolojisi)” konusunu anlatmak üzere davet edildiğini kaydetti.

Konuşmacı olarak katıldığı toplantıda sunumunu İngilizce yaptığını belirten Bahçivan, pandemi sebebi ile uluslararası bilim insanlarının buluştuğu birçok kongre ve sempozyumun askıya alındığını ve bu etkinliklerin internet aracılığı ile yapılan web seminerlerine (webinar) alternatif olarak hızla yaygınlaşmaya başladığını ifade etti.

Toplantıya dünyanın dört bir yanından psikolog, doktor, sosyal hizmet uzmanı ve hemşire gibi sağlık çalışanlarının yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Bahçivan, “Dernek olarak Psiko-onkoloji alanını uluslararası platformda tanıtma ve ülkemizi temsil etmenin haklı gururunu yaşadık. Bu etkinlikten sonra, pandemi sürecinde Almanya, İsviçre ve İtalya gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu, kanser hastalarının tedavilerine katılımı ve ruh sağlıklarının değerlendirilmesi adına uluslararası bir çalışma başlatıldı. Türkiye’nin de bu çalışmaya dahil edilerek 12 ülkenin içine girmesine aracı olduk. Bu araştırmanın resmi adı ‘Covid-19 Salgını Sırasında Kanser Hastalarında Risk Algısı ve Tedaviye Uyum’ çok uluslu bir çalışma olan araştırma sonucunda küresel bir salgın sırasında kanser hastalarının tedavilerine uyumu ve katılımcı ülkelerin verilerinin benzerliği ve farklılığının karşılaştırılması ile ileride oluşması muhtemel küresel salgınlarda daha tedbirli olunabilecek. Türkiye’nin de salgın sürecinin psikolojik etkilerini diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yürütmüştür” diye konuştu.

Güncel uluslararası çalışmaya kanser teşhisi konmuş 18 yaşın üzerindeki herkesin araştırmaya katılım için

https://mta.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_3pVTkmXJgiDJKVn?Q_Language=TR

bağlantıyı tıklayarak katılabileceği belirtildi.

(HÇ.

PAYLAŞ
Önceki makaleDidim Turizmi
Sonraki makaleÇevre Bakımı

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here